Grafisk profil

Örebro fältrittklubb har en grafisk profil!

Sedan 2017 har vi en grafisk profil framtagen i samarbete med Molnhavet/Michael Andersson, grafisk designer och formgivare.

Bytet av logotyp var en del i ett större varumärkesarbete där personal, styrelse och många andra aktiva ideella tillsammans varit delaktiga. Ett varumärke är ju mer än en logotyp, den består av värdegrund, image, identitet – det vi står för och vill uppfattas som. Den grafiska profilen är ett medel att kommunicera vårt varumärke.

Molnhavet beskriver i texten till den grafiska profilen att han vill ”betona lekfullhet och positiv grundinställning med saklighet som självklar utgångspunkt. Det här är en förening som är öppen och tillåtande, ett inbjudande sammanhang där professionalitet och värme möts”. Det vad den grafiska profilen vill förmedla.

Tidigare saknade ÖFK helt en grafisk profil och hade endast en logotyp. Hur gammal logotypen med hästskon med örnen är, är svårt att säga men det äldsta dokumentet med logotypen är från 1956 (rättelse: det äldsta vi tidigare hittat var till klubbens 60-års jubileum 1977). Den har ändrats ett flertal gånger sedan dess.

Den gamla logotypen var svår att hantera, det fanns inget bra original. Den tidigare logotypen var mycket misshandlad då den ofta presenterades med bara en del – logotypen bestod av hästskon med örnen plus klubbens namn, dessa fick inte delas på men gjordes ofta. Logotypen var alltså inte bara hästskon. Logotypen hanterades väldigt mycket efter eget huvud vilket snarare försvagade än stärkte varumärket ÖFK. Symbolen med örnen sa inte heller så mycket om vår klubb och kändes omodern. Fler städer än Örebro har den i sitt stadsvapen, så den är den är heller inte unik.

Vad är en grafisk profil?

En grafisk profil är de regler som beskriver organisationens logotyp, färger, typsnitt, vilka grafiska element m.m. som finns och hur de ska användas i trycksaker, digitalt, kontorstryck, profilkläder m.m.

Den skapar organisationens grafiska identitet.

Hur ser den nya grafiska profilen ut?

Uppdaterad: 07 JAN 2021 15:55 Skribent: Lotten Beijer-Ahlqvist