Ridning med ryttare med funktionsnedsättningar

Del 3 i Örebro Fältrittklubbs jubileumsserie 2017

RIDNING MED RYTTARE MED FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR

Artiklen som pdf att ladda ner

1960

Ridningen med ryttare med funktionsnedsättningar startar i Örebro Fältrittklubb som en av de första klubbarna i landet. Ryttarna var barn- och ungdomar med rörelsehinder. Ett samarbete inleds mellan landstingets Barn- och ungdomshabilitering, dåvarande Olaihemmet , Örebro Fältrittklubb och Föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) och som fortfarande pågår.

1965

Ridläger ordnades för första gången för barn och ungdomar med rörelsehinder. Fem ryttare deltog. Ett samarrangemang mellan ÖFK, Barnhabiliteringen (BUH) och RBU. Dessa läger har sedan dess ordnats varje år. Mellan 1975 och 2010 med omfattning av två veckor och därefter en vecka. Under lägret har deltagarna varit 10-12 barn och ungdomar med rörelsehinder, ungdomar från ridskolan, ridlärare och personal från BUH. Under 35 år hölls lägren på Bergslagsgården i Sävsjön norr om Hällefors.

Hällefors Bergslagsgården

Utsikt från Hjulsjöhöjden, Bergslagsgården. Fotograf: Malin Hallberg

1969

Genom en donation köpte RBU in åtta New Forestponnyer, som användes på ridskolan i Pettersberg. Det blev mycket snart nio stycken då ett sto visade sig vara dräktigt. Genom ömsesidiga avtal ÖFK-RBU används hästarna i ridskoleverksamhet och för behandlingsridning. Idag har RBU fem hästar på ridskolan i Karlslund – Chasmin, Ferrari, Lakim, Paddy och Perle P.

1976

Handkappsektionen i ÖFK bildas för att tillvarata ryttarnas intressen och utveckla verksamheten.

Hästskötsel Bergslagsgården

Hästvård på läger. Fotograf: Malin Hallberg

1977

Handikappsektionen deltar i en ridlägervecka i augusti i norska fjällen, Slangen saeter i Skåbu, Gudbrandsdalen. Sex ryttare med rörelsehinder, sex döva ryttare och fem vuxna ledare deltar.

Ridläger i Norge

Gudbrandsdalen 1977. Fotograf: Malin Hallberg

1970-80-tal

Präglades av en intensiv tävlingsverksamhet. Vi ordnade klubbtävlingar, deltog i inbjudningstävlingar, nationella tävlingar, nordiska och internationella tävlingar.

SM-program

Tävlingsverksamheten utvecklades hela tiden. 1984 kom ridning med som gren i Handikapp-OS. 1985 ordnades det första SM:et och ÖFK stod för detta. Fler tävlande tillkom, konkurrensen blev större på tävlingarna, som fick en högre status. Uttagningar skedde till mästerskapstävlingar. 1987 arrangerades både NM och VM. ÖFK hade under denna period flera duktiga tävlingsryttare : Björn Nilsson, Lena  Nilsson, Mats Nilsson, Bertil Andréassen, Helena Westerborn, Sven Holm, Lena Hagman, Eluz Özer, Håkan Munksten och Annica Jonsson (Lymar). Dessa ryttare tog flera SM-medaljer och NM-medaljer.

Ryttarna tävlade i Nordiska tävlingar i Hamar i Norge, Ypäjä i Finland och Holte i Danmark.

1984 ordnades det första OS för ryttare med funktionsnedsättningar i New York, där Öfk-ryttaren Bertil Andréassen tog en guldmedalj.

HK-ryttare

Öfk:s tävlingaryttare Lena Nilsson, Mats Nilsson, Björn Nilsson och Helena Westerborn på Snobben 1978. Bildkälla: Örebrokuriren

Bergslagsgården 1979

Lägergänget Bergslagsgården 1979. Malin Hallbergs fotosamlingar

1992

Ridterapi startar för ryttare med neurologiska funktionshinder, ett samarbete mellan neurologkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro, Försäkringskassan och ridklubben.

Dagridläger för vuxna ryttare på Karlslund. Har ordnats under 20 år.

1995

Ridgrupp startar för vuxna med neurologiska funktionshinder, vilka rider självständigt. Gruppen har varit igång till 2014.

1990-tal

Under 90-talet ökade antalet tävlande ryttare med funktionshinder i landet. Fler vuxna ryttare började tävla och nivån på tävlingsryttarna höjdes. För att hålla en hög nivå fordrades i större utsträckning tillgång till egen häst och möjlighet till träning många gånger i veckan. Av ÖFK:s tävlingsryttare som tävlat i många år övergick flera till motionsridning. Bland de yngre ryttarna har det varit svårt att få fram nya tävlingsryttare.

2000-tal

ÖFK har tre tävlingsryttare på nationell nivå. Gustav Stjernberg tog SM-silver 2011, 2013 och 2014.  Sofia Domander tog SM-silver 2012 och Cathrine Csore SM-silver 2014. Vi har ordnat klubbtävlingar, regionala- och nationella tävlingar, programridningar och träningstillfällen inom ÖFK. 2015 tog Cathrine Csore en guldmedalj i Special Olympics i Los Angeles.

Laikmets SM-guld

Öfk arrangerade SM 2017, ridskolehästen Laikmets. Fotograf: Ulf A. Eriksson

Catrine Csore Guld

Catrine Csore, Guld i Special Olympics i Los Angeles 2015. Fotograf: Ulf A. Eriksson

2017

I dag rider 48 ryttare med olika funktionsnedsättningar varje vecka på ridskolan i Karlslund. Det finns sju olika ridgrupper och ett antal ryttare rider i klubbens ordinarie ridgrupper. Ryttarna, barn, ungdomar och vuxna, har funktionsnedsättningar som rörelsehinder, blindhet/synskada, hörselskada/dövhet, utvecklingsstörning. ÖFK har landets största verksamhet för ryttare med funktionsnedsättningar.

Som för alla ryttare är det centrala att umgås med hästar, utöva en idrott, tävla, ha ett fritidsintresse och ingå i en social gemenskap. Dessutom är det en möjlighet att komma ut i skog och mark och ett roligt sätt att träna rörlighet, balans och styrka.

Handikappsektionen äger i dag två hästar, Greta och Molly, som går i lektionsverksamhet.

Klubbens ridlärare har alla grundläggande utbildning om funktionsnedsättningar (FoU 1) och två, Fia Krügel och Morgan Ullén, har alla stegen, FoU 1-3.

Nästa artikel kommer i juni och behandlar tävlingsverksamheten vid Örebro Fältrittklubb genom årens lopp.

Uppdaterad: 07 MAJ 2017 17:40 Skribent: Lotten Beijer-Ahlqvist