Gå till innehåll
Örebro Fältrittklubb
Örebro Fältrittklubb

Publicerad: 2022-12-25

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Författare: Lotten Beijer-Ahlqvist

Lektionshästar i Diedens stall

Några av våra ridskolehästar står i Diedens stall. Sadel, träns och borstar finns där.

Hästarna görs i ordning, alltid uppbundna, i sina boxar. Det finns undantag men då finns info på hästens box. Tänk på att inte låta din häst stå uppbunden för länge innan lektion. När hästen är uppbunden måste du ha uppsikt över den.

Ni gör i ordning hästarna och går sedan gemensamt upp till ridskolestallet och väntar utanför stalldörren till dess din grupp ropas in i ridhuset.

Obs! Du måste själv kontrollera om din häst står i sin box eller går lektionen innan.

Att göra i ordning häst som står i box

Innan lektion

  1. Det finns grimskaft i boxen. Om det saknas så bind upp din häst i uppbindningsringen med säkerhetsknut med ett grimskaft. Lämplig längd från knuten till grimman är 50 cm.
  2. Visitera, borsta och kratsa hovar. Lägg tillbaka borstarna innan du sadlar och tränsar.
  3. Sätt på benskydd (vid hoppning), sadla och tränsa. Häng upp grimman på boxdörren. OBS! Lämna aldrig grimman hägandes i grimskaftet när du lämnar boxen.
  4. Vänta in eventuella kamrater och gå gemensamt upp till ridskolestallet ett par minuter innan lektionens början. Vänta utanför stalldörren.

Efter lektion

  1. Ta med grimma när du går in i boxen.
  2. Ta av tränset och bind upp din häst.
  3. Ta av övrig utrustning. Borsta av din häst. När de är varmt är det bra om du även svampar av hästen. Kontrollera så hästen inte har fått något skav eller andra skador.
  4. Ta loss hästen från grimskaftet. Vänd runt din häst i grimman. När du står vid boxdörren så ta av grimman och häng upp den på sin krok.
  5. Kontrollera att boxdörren stängs ordentligt.

Behöver du hjälp, fråga ridlärare eller stallvärd!