Publicerad: 2022-12-25
Senast uppdaterad: 2022-12-27
Författare: Lotten Beijer-Ahlqvist
Utbildningstrappan
Örebro fältrittklubbs utbildningstrappa för ridgrupper Pdf, 125.8 kB.
Örebro Fältrittklubbs utbildningstrappa - ridkunskap
Nybörjare - Rider i skritt och trav med ledare.
Nivå I - Kan sitta upp och av korrekt. Kan rida i skritt och trav utan ledare. Enkla ridvägar. Påbörjat galopp.
Nivå II - Kan rida i skritt, trav och galopp. Kan rida på de stora volterna. Travhoppar i god balans. Kan framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Kan växla mellan lodrät sits, lättridning och lätt sits.
Nivå III - Skritt, trav, galopp obehindrat, hoppar i galopp, ställning, påbörjat sidvärtsrörelser t.ex. framdelsvändning och skänkelvikning. Kan sitta ned på rätt nedsittningsben i lättridningen och kan känna i vilken galopp hästen galopperar. Kan justera stigläder och sadelgjord från hästryggen korrekt.
Nivå IV - Högre grad av inverkan och samordning av hjälperna. Har grunderna för att rida hästen på tygeln. Förståelse av rörelsernas korrekta utförande och vad som menas med lösgjordhet. I hoppningen kan ryttaren inverka på hästen i lätt sits och rida hästen i balans/väl avvägt tempo. Hoppar serier med god balans och följsamhet. Kan rida en bana i galopp på olika typer av hästar.
Nivå V - Kan rida olika hästar i god form och balans. Kan rida övergångar med god balans och kan rida korrekt utförda rörelser. I hoppningen kan ryttaren rida korta och långa anridningar och kan variera antalet galoppsprång. Kan rida en LD/90 cm-bana i god rytm och balans och med god följsamhet.
Utbildningstrappa för hästkunskap och ridlära
Nybörjare - Kan rykta hästen och vet hur man kratsar hovar. Kan stallregler och rutiner och vet hur man går in till hästen på ett säkert sätt. Vet vilken utrustning ryttaren behöver i stallet och vid ridning och känner till hästens utrustning.
Nivå I - Kan leda hästen och vet hur man sadlar och tränsar hästen. Kan sadeln och tränsets delar. Har kunskap om hästens kroppsspråk och beteende. Kan enkla kroppsdelar. Vet att ryttare är idrottare och behöver fysisk träning.
Nivå II - Har lärt mig enklare foderlära, fler av hästen kroppsdelar, hästens dagliga skötsel och hästens färger och tecken. Känner till hästens instinkter och har fått en ökad förståelse för hästens beteende. Jag kan sadla och tränsa hästen själv. Kan hästens gångarter, ridbanans vägar, grundläggande hjälper och förstår grundläggande hopplära som sits, väg och tempo. Ryttaren lär sig vad det innebär att lyssna på sin kropp – vikten av träning, mat och återhämtning.
Nivå III - Känner till olika hästraser, kan visa häst vid hand, vet hur man tillpassar hästen utrustning och känner igen och vet hur t.ex. olika typer av nosgrimmor används. Kunskap om daglig visitation, vet hur man tar temp och puls på hästen och känner till de vanligaste sjukdomarna. Kan hästen fotförflyttning i skritt, trav och galopp. Vet vad som menas med takt och balans. Kan reglerna för ridning på ridbanan. Förstår vikten av varierad träning för hästens hållbarhet. Ökad kunskap om fysträning och kostlära.
Nivå IV - Kan hästens kroppsdelar mer detaljerat och har kunskap om hästens fysiologi och anatomi. Vet hur hästens sinnen fungerar och hur hästen använder dem. Ökad kunskap om hästens utrustning och tillpassning. Vet vilken sjukvårdsutrustning som behövs i ett stall och har ökad kunskap om hästens sjukdomar. Vet vad som avgör hästens foderbehov. Kan grundregler för tävlingsdeltagande och vet vilka grenar som ingår i Svenska Ridsportförbundet. Ridläran handlar om hästens form och lösgjordhet - ryttaren kan ge exempel på lösgörande övningar. Lär sig om konsten att rida ett program eller hoppa en bana – hur förbereder man sig? Känner till och kan förklara begreppen takt och tempo.
Nivå V - Vet vad som är bra stallmiljö och stallrutiner. Känner olika stereotypier och vet hur man bäst förebygger dessa. Kunskap om sårvård och kan hästens normaltemp, puls och andetag per minut. Vet skillnaden mellan inflammation och infektion. Känner till vilka sjukdomar som är anmälningspliktiga. Kan lägga olika typer av bandage och har kunskap om olika typer av hjälptyglar – dess användning och tillpassning. Vet hur man lastar en häst på ett säkert sätt och känner till vilka lagar och regler som gäller vid transportering av häst. Ökad kunskap om hästens form och ryttarens inverkan. Vet hur jag ska förbereda mig och hästen för tävling och har grundläggande kunskap om tävlingsregler och tävlingsdeltagande. Ryttaren kan göra en bedömning av sina fysiska färdigheter såsom balans, styrka, kondition och rörlighet och använder olika övningar inom fysträning för att förbättra dessa.